Апарт Общежитие

Апарт общежитие

Модерен дизайн

Инвеститор: Бългериън Билдинг Къмпани АД
Главен изпълнител: Бългериън Билдинг Къмпани АД
Разгъната площ: 3227.4 кв.м
Локация: ж.к. Студентски град, София
Статут: завършен

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ

Обектът представлява самостоятелна свободностояща сграда разположена на ъгъла на един от централните софийски булеварди – „св. Климент Охридски” и ул. „проф. Г. Брадистилов” пред главния вход на технически университет в кв. „Студентски град”. Характерно за него е, че е разположен над магистрален колектор на топлоцентралата, което налага сложно конструктивно решение – премостване на десет метровия сервитут с еднометрови стоманобетонови греди и колони на височина осигуряваща преминаване на обслужващ камион и насаждането на конструкцията на горните етажи върху тях. Това решение обуславя до голяма степен архитектурата.

По първоначален проект сградата е предвидена за общежитие за студенти. Възловото ѝ местоположение и атрактивната архитектура предизвикват оправдан интерес и след преработка на първоначалния проект, обектът се разпродава като многофамилна жилищна сграда с апартаменти. За да стане това възможно, стаите се обединяват, пералните и общи помещения в сутерена се преработват на мазета, обособяват се места за паркиране.

Въпреки тоталната смяна на функцията, фасадата е запазена по първоначалния проект. Архитектурният ефект е създаден чрез контраста от равната фасадна плоскост и подчертано вдлъбнатите навътре прозорци, засилен чрез контраста между белия и тъмносив цвят. Чрез смяна на ъгъла на прозорците към фасадната плоскост, тъмните отвори в нея променят формата си от правоъгълник към трапец. Драматизмът се засилва от бели решетки, удължаващи обема на прозоречната вдлъбнатина и прикриващи климатичните инсталации.

Сградата е завършена с терасовиден етаж, скрит зад прекъсната стена и пергола в тъмносив цвят. Тяхната роля е по естетичен начин да прикрият бъдещи своеволя на обитателите на етажа като решения за остъкляване, покриване или приобщаване на тераси.